Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan

Buddy to Buddy Amersfoort

Amersfoort is een prachtig initiatief rijker: Buddy to Buddy, een concept dat vriendschappelijk contact faciliteert tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Naast bestaande professionele en vrijwillige hulp blijkt er ontzettend veel behoefte aan gelijkwaardig contact te bestaan onder nieuwkomers. Een feestje van een Nederlander waar je welkom bent, een voordeur die voor je open staat, het is niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel Nederlanders die best hun wereld open willen stellen voor een nieuwkomer.

Een enthousiast jong team heeft de handen ineen geslagen en is van plan om binnenkort de eerste buddy’s aan elkaar te matchen. De doelstelling van stichting Buddy to Buddy is om vluchtelingen uit een isolement te halen en de betrokkenheid van inwoners in Amersfoort bij de opvang van vluchtelingen te vergroten.

‘Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan, maar voor beide kanten is contact een verrijking”, licht Caitlin de Wit toe. Caitlin is initiatiefnemer in Amersfoort, toen zij hoorde van de stichting die inmiddels al in zeven steden actief is, was zij direct geïnspireerd. ‘Ik doe heel graag dingen voor een ander,’ vertelt ze, ‘maar dan wel graag met perspectief. Iets met een goede visie erachter waardoor je meer impact hebt. Het lijkt zo simpel, maar het is zo nodig. Eenzaamheid is een groot probleem onder vluchtelingen, daar wil ik daar graag op duurzame wijze iets aan doen.’

Inmiddels zijn Roos Bus, Majed Alissa en Arie van de Wouw toegetreden tot de initiatiefgroep en zijn ze klaar voor de eerste aanmeldingen. In de andere steden waar de organisatie actief is, zijn prachtige resultaten ontstaan uit de matches van buddy’s. ‘Door elkaar te ontmoeten en op te zoeken, ontdekken we het verhaal van de ander en worden werelden en blikvelden vergroot. En dat gaat beide kanten op. Uiteindelijk zijn we elkaars vreemdeling totdat we elkaar leren kennen. Dat gunnen we de inwoners en statushouders in Amersfoort ook!’

Initiatiefgroep lid Majed woont sinds 2,5 jaar in Nederland en komt uit Syrië. Hij ziet vaak afstand tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders en wil er graag aan meewerken om die te verkleinen. ‘Mensen zijn misschien bang om contact te leggen met een vreemde, maar Buddy to Buddy weet mensen te verbinden. Dat geeft vertrouwen.’

Gelijkwaardig contact van mens tot mens is wat Buddy to Buddy beoogt. Voor beide kanten is het contact een verrijking, mensen zijn natuurlijk allemaal verschillend, maar wel van gelijke waarde. En ze kunnen waarde aan elkaar toevoegen. Door van elkaar te leren bijvoorbeeld, of door elkaar te helpen. Dat biedt ruimte voor het laten groeien van vriendschappen of waardevolle vertrouwensrelaties.

Word ook buddy!

Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van 4 maanden 1 keer per week te zien en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Verder organiseert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten (uiteraard binnen de mogelijkheden van de Covid-19 maatregelen) en is er begeleiding in de vorm van Buddytalk, je staat er dus niet alleen voor. Na 4 maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd.

Mensen die mogelijk buddy willen worden of ons initiatief op een andere manier willen steunen, kunnen hun interesse bij ons kenbaar maken door zich aan te melden via www.buddytobuddy.nl/amersfoort of door een e-mail te sturen naar amersfoort@buddytobuddy.nl. We hopen uiteraard op veel respons zodat we binnenkort al met de eerste groep van start kunnen gaan. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven over ons project.